Čeleď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité
Helleborus foetidus
Rozšíření: Původní v západní a jižní Evropě a v severní Africe. U nás se občas pěstuje v zahradách a zřídka i zplaňuje.
Ekologie: Dává přednost spíše stinným stanovištím, vlhčí a zásadité půdě.
Popis: Vytrvalá bylina, 40–80 cm vysoká. Lodyha je oblá, přímá, větvená a lysá. Lodyžní listy dlouze řapíkaté, znoženě členěné s kopinatými, jemně zubatými úkrojky. Přízemní listy chybějí. Květenstvím je bohatě větvený vrcholík. Jednotlivé květy jsou zvonkovité, převislé, 18–30 mm velké, pětičetné. Okvětní lístky zelené, často mívají na okrají tmavě červené lemování. Plodem je měchýřek. Kvete od března do dubna.
Využití: Rostlina je jedovatá, obsahuje srdeční glykosidy.
Poznámka: Své druhové jméno získala tato čemeřice podle svého zápachu.
Helleborus foetidusHelleborus foetidus
Helleborus foetidusHelleborus foetidus
Fotografováno dne 9. 4. 2005 (Hostim).