Syn.: Deilosma tristis (L.) Spach, Kladnia tristis (L.) Schur, Hesperidium triste (L.) Beck, Hesperis desertorum Velen.
Čeleď: Brassicaceae Burnett – brukvovité
Hesperis tristis
Rozšíření: Jihovýchodní část střední Evropy, na východě zasahuje areál až po severní Kavkaz a Povolží, u nás se přirozeně vyskytuje velice vzácně pouze v panonské části jižní Moravy, kde probíhá severozápadní hranice areálu tohoto druhu.
Ekologie: Roste na výslunných, suchých svazích, především na vápenci, v pásmu od nížiny do pahorkatiny. Kvete od května do června.
Hesperis tristis
Popis: Dvouletá až krátkověce vytrvalá bylina s dlouhými chloupky a neobvyklými hnědofialovými květy. Hustě olistěná lodyha je vysoká 25–50(–70) cm, listy jsou eliptické, podlouhlé až kopinaté, dolní řapíkaté. Plodem jsou šešule 4–18 cm dlouhé. V barvě květu je druh proměnlivý (čepele korunních lístků a žilky), objevují se dvě formy, které často rostou společně na jednom stanovišti.
Ohrožení a ochrana: Počet lokalit této krásné byliny se výrazně snižuje, proto je zařazena v Červeném seznamu k silně ohroženým druhům naší květeny (C2b). Na Slovensku patří z hlediska ohrožení k druhům potenciálně zranitelným (NT).
Hesperis tristis
Hesperis tristisHesperis tristis
Hesperis tristisHesperis tristis
Hesperis tristis
Fotografováno ve dnech 26. 4. 2003, 16. 5. 2004, 22. 4. 2009 (Pavlovské vrchy, Děvín).