Syn.: Hibiscus chiovendae Cufod., Hibiscus wellbyi Sprague
Čeleď: Malvaceae Juss. – slézovité
Hibiscus crassinervius
Rozšíření: Druh je rozšířen ve východní Africe od Eritrey a Jižního Súdánu do Etiopie. Udává se rovněž ze Somálska, ale spolehlivý herbářový doklad odtud chybí. Výskyt v Keni a Tanzánii je nejistý a zřejmě se vztahuje k jiným druhům.
Ekologie: Roste v lesních lemech a na okrajích pobřežních porostů, na březích vodních toků, ale i podél cest, v druhotných křovinách a na opuštěných polích. Lokality leží v nadmořských výškách (1300–)1600–2850 m.
Hibiscus crassinervius
Popis: Statná bylina nebo keř vysoký až 2 m; stonky a květní stopky jsou plstnaté světlými chlupy s vtroušenými dlouhými chlupy tmavohnědými. Listy jsou střídavé; řapík je 0,3–3,5(–5) cm dlouhý; čepel je vejčitá až téměř okrouhlá, až 6(–7) cm dlouhá a 5 cm široká, na bázi klínovitá nebo uťatá, na okraji zubatá, zaokrouhlená až špičatá. Pětičetné květy vyrůstají jednotlivě v paždí listů na krátkých stopkách; listenců kalíšku je 8–11, jsou čárkovité až obkopinaté, (1,5–)3–8 mm dlouhé; kalich je 4–8 mm dlouhý, s trojúhelníkovitými cípy, s žlutavými a občas přimíšenými tmavými chlupy; korunní lístky jsou 1–1,8 cm dlouhé, sytě červené až šarlatové; tyčinky tvoří 3–5(–7) mm dlouhou zakřivenou trubku, volné části nitek jsou 2–4 mm dlouhé; semeník je srostlý. Plody jsou téměř kulovité tobolky 0,8–1,2 cm dlouhé.
Hibiscus crassinervius
Hibiscus crassinervius
Hibiscus crassinervius
Hibiscus crassinervius
Fotografováno dne 8. 11. 2013 (Etiopie, masiv Abuna Yosef, mezi kláštery Machina Maryam a Geneta Maryam).