Syn.: Histiopteris aurita (Blume) J. Sm., Litobrochia aurita Blume, Litobrochia incisa (Thunb.) C. Presl, Pellaea fauriei H. Christ, Pteris aurita Blume, Pteris glaucescens Bory, Pteris incisa Thunb., Pteris vespertilionis Labill.
Čeleď: Dennstaedtiaceae Pic. Serm. – hasivkovité
Histiopteris incisa
Rozšíření: Kapradina s rozsáhlým areálem na více kontinentech. V Africe roste od jihozápadního cípu až po Etiopii, ale také v západní Africe až po Guineu a atlantický ostrov Ascension, roste i na Komorách, Madagaskaru, Réunionu a Mauriciu. V jižní Asii je udáván z jižní Indie, široce je rozšířen na jihovýchodě kontinentu od Thajska a Vietnamu po Malajsii, a zejména na ostrovech od Tchaj-wanu přes Filipíny a celou Indonésii. V Austrálii roste téměř po celém kontinentu včetně Tasmánie, v Oceánii byl zaznamenán od Nové Guineje a Palau až po Tahiti, rovněž na Novém Zélandě a na ostrově Norfolk. V Americe je znám od středního Mexika a ostrovů v Karibském moři až po Guyanskou vysočinu a Bolívii, dále v jihozápadní Brazílii, v temperátních částech Chile a na ostrovech Juana Fernándeze, také na ostrově Tristan da Cunha.
Ekologie: Terestrická kapradina, dává přednost slunným nebo pohostinným místům na lesních okrajích, často podél vodních toků, na okrajích mokřadů nebo podél cest. V oblastech s tropickým klimatem je nejčastější ve vyšších nadmořských výškách v mlžných lesích na návětrných svazích. V Jihoafrické republice vystupuje do nadmořské výšky 1750 m.
Histiopteris incisa
Popis: Statná kapradina s dlouze plazivým oddenkem o průměru 2–6 mm; pleviny na oddenku jsou hnědé, kopinaté, 1–3 mm dlouhé, někdy promíchané s hnědými chlupy. Listy vyrůstají jednotlivě; řapík je 60–70 cm dlouhý, na bázi tmavohnědý a s roztroušenými plevinami, výše světle hnědý, lysý; čepel je v obrysu vejčitě kopinatá až vejčitá, 0,5–0,8(–2) m dlouhá a až 1 m široká, 3krát zpeřená, šedozelená, měkká; listová vřetena 1. i 2. řádu jsou světlá, lysá; nejnižší pár lístků 2. řádu je vždy posunut těsně nad primární větvení, je poněkud menší než vyšší a tvoří jakési ouška; úkrojky posledního řádu nejsou obyčejně rozdělené až k bázi, bývají v dolní polovině mělce laločnaté, výše celokrajné a na vrcholu tupé až zaokrouhlené. Kupky výtrusnic se tvoří na okraji úkrojků, v okolí vrcholu bývají většinou přerušené; ostěra je blanitá, celokrajná.
Ohrožení a ochrana: Červený seznam Jihoafrické republiky (2009) tento druh zařazuje mezi taxony vyžadující pozornost (LC – least concern).
Histiopteris incisa
Histiopteris incisa
Histiopteris incisa
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 9. a 11. 9. 2008 (Réunion, Cirque de Mafate a Plateau de Belouve) a Věra Svobodová, dne 9. 4. 2012 (Jihoafrická republika, Mpumalanga: Blyde River Canyon).