Syn.: Jacobaea crithmoides (L.) Merino
Čeľaď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité / astrovité
Inula crithmoides
Rozšírenie: Druh má v Európe centrum rozšírenia v oblasti Stredozemného mora, od Pyrenejského polostrova na západe až po Turecko na východe, vrátane ostrovov a severného pobrežia Afriky. Okrem toho sa vyskytuje aj na pobreží Atlantického oceána, kde na sever výskyt zasahuje po Britské ostrovy.
Ekológia: Rastie na morských pobrežiach, na piesočnatých aj skalnatých plážach. Typický je jeho výskyt v štrbinách skál v dosahu mora, kde spolu s niekoľko málo ďalšími druhmi obsadzuje najextrémnejšie miesta skalných štrbín, prakticky bez prítomnosti pôdy a v neustálom dosahu slanej morskej vody. Okrem toho sa vyskytuje aj na vnútrozemských slaniskách južnej Európy. Kvitne neskoro v lete, od augusta do októbra.
Inula crithmoides
Opis: Trváca rastlina krovitého vzrastu vysoká 10–100 cm. Byle sú priame alebo vystúpavé, na báze drevnatejúce, vôbec alebo iba málo rozvetvené, husto porastené listami. Listy striedavé, čiarkovité až čiarkovito kopijovité, dužinaté, 2–6 cm dlhé, celistvookrajové, ale na konci s tromi zúbkami. Úbory sú usporiadané v chocholíku majú ± 2–2,5 cm v priemere, zákrov polguľovitý, viacradý, z čiarkovitých listeňov. Jazykovité kvety široko čiarkovité, 15–25 mm dlhé, žlté, rúrkovité kvety žltooranžové. Plod je 2–3 mm dlhá, chlpatá nažka.
Poznámka: Druh obsadzujúci extrémne stanovištia morských pobreží.
Inula crithmoidesInula crithmoides
Inula crithmoides
Foto: 24. 8. 2009 (Chorvátsko, ostrov Brač).