Syn.: Aster germanicus (L.) Cav.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Inula germanica
Rozšíření: Středozemí s přesahy do střední a východní Evropy, u nás vzácně na jižní Moravě a velice vzácně v Českém středohoří, v okolí Prahy a Polabí.
Ekologie: Roste na stepních suchých a slunných stráních, na okrajích křovin a v lemech doubrav v nížinách a pahorkatinách, hojněji na vápenci. Kvete od července do srpna.
Popis: Vytrvalá bylina, 20–60 cm vysoká, lodyha přímá, hustě listnatá, listy poloobjímavé, na rubu chlupaté. Květy v chocholíku, úbory malé, jazykovité květy maximálně 1,5krát delší než zákrov. Plodem je nažka.
Ohrožení a ochrana: Oman německý patří k silně ohroženým druhům naší květeny (C2b) a chráněn je ve stejné kategorii i podle zákona (§2).
Inula germanicaInula germanica
Inula germanicaInula germanica
Fotografováno dne 29. 7. 2003.