Syn.: Aster hirtus Scop., Jacobaea hirta (L.) Merino
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Inula hirta

Inula hirta

Rozšíření: Oman srstnatý je rozšířen od Evropy až po Sibiř. U nás roste roztroušeně v teplejších krajích od nížin po pahorkatiny.
Ekologie: Tento druh omanu vyhledává především suché kamenité svahy na stepích či lesostepích, výslunné stráně, lesní lemy i světlé křoviny, většinou na vápenci. Kvete od června do září (října).
Popis: Vytrvalá bylina s plazivým, větveným oddenkem, celá rostlina je drsně odstále chlupatá. Lodyhy jsou přímé, 10–50 cm vysoké, jednoduché, často červeně naběhlé, většinou jednoúborné nebo větvené až do tří větví. Listy jsou podlouhlé, celokrajné nebo oddáleně zubaté. Koncové úbory jsou zlatokvěté, zákrovní listeny celé zelené, srstnaté. Plodem je lysá nažka.
Ohrožení a ochrana: Oman srstnatý je zařazen mezi ohrožené druhy naší květeny (C3).
Inula hirta
Fotografováno v červnu 2004 (Český kras).