Syn.: Aster montanus All., Inula calycina (C. Presl) C. Presl, Pulicaria calycina C. Presl
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Inula montana
Rozšíření: Pochází ze západní části Středozemí, vyskytuje se v Portugalsku, Španělsku, Francii a Itálii, kde zasahuje nejdále na severovýchod do okolí Padovy a na jih až na Sicílii. V severní Africe roste od Maroka přes Alžírsko až do Tuniska.
Ekologie: Stanovištěm jsou suché travnaté nebo křovinaté svahy a prosvětlené, nejčastěji borové lesíky na vápencovém podkladě v nadmořských výškách 200–1950 m.
Inula montana
Popis: Vytrvalá bylina, dorůstá výšky 20–30 cm; lodyhy jsou přímé, na bázi dřevnaté, většinou nevětvené, včetně listů měkce bělavě chlupaté. Přízemní listy jsou obkopinaté, 5–10 cm dlouhé a 0,8–1,3 cm široké, nejširší v horní polovině; lodyžní listy jsou kopinaté, 2–4 cm dlouhé a 3–6 mm široké, na bázi zúžené. Úbor většinou jediný, o průměru 3,5–4,5 cm; zákrov je polokulovitý, zákrovní listeny jsou podlouhlé, vnější měkce odstále chlupaté; jazykovité květy jsou samičí, asi 1,8 cm dlouhé, žluté, trubkovité květy jsou oboupohlavné, rovněž žluté. Plody jsou chlupaté nažky 2,5–3 mm dlouhé, na vrcholu s chmýrem asi 7 mm dlouhým.
Inula montana
Inula montana
Inula montana
Fotografováno dne 3. 7. 2015 (Itálie, NP Gran Sasso e Monti della Laga, Fonte Cerreto).