Syn.: Iris cupraea Pursh, Iris ecristata Alexander, Iris fulvaurea Small, Iris rubescens Raf., Limniris fulva (Ker Gawl.) Rodion., Neubeckia fulva (Ker Gawl.) Alef.
Čeleď: Iridaceae Juss. – kosatcovité
Iris fulva
Rozšíření: Severoamerický druh s centrem rozšíření podél západního břehu řeky Mississippi, vzácnější ve východní části, vyskytuje se od státu Illinois do Louisiany.
Ekologie: Roste na mokrých stanovištích v nížinách a v mělkých vodách. Kvete od dubna do června.
Popis: Vytrvalá bylina s větveným oddenkem, 30–90 cm vysoká. Lodyha je jednoduchá nebo s 1–2 větvemi; listy jsou úzce kopinaté až mečovité, 60–100 cm dlouhé a 1,5–2,5 cm široké, světle zelené. Květenství je 1–2květé; listeny toulce jsou nestejné, vnější zelený, 10–12 cm, vnitřní 6–8 cm. Květy jsou barvy měděně nahnědlé; okvětní trubka je 2–2,5 cm dlouhá; vnější okvětní cípy jsou odstálé, dolů svěšené, obvejčité, 4,5–5,5 cm dlouhé; vnitřní vystoupavé nebo svěšené, 4–5 × 1,5–2 cm, na vrcholu vykrojené. Plodem je tobolka, 4,5–8 × 2,5 cm, semena 10–15 mm.
Ohrožení a ochrana: V amerických státech Kentucky a Tennessee je zařazen k ohroženým druhům.
Iris fulvaIris fulva
Iris fulvaIris fulva
Fotografoval Philip Bergmann, v dubnu 2006 (USA, Louisiana, Jean Lafitte National Park).