Syn.: Juniperus foetida Spach, Sabina vulgaris Antoine, Sabina officinalis Garcke
Čeľaď: Cupressaceae Bartl. – cypřišovité / cyprusovité
Juniperus sabina
Rozšírenie: Eurázijský kontinentálny druh. Vyskytuje sa v horách od Španielska cez Alpy, Balkán a Kaukaz až po Altaj. Ojedinele rastie v severnej Afrike (Alžírsko). Ďalšie lokality sú v severných Karpatoch (poľsko–slovenské Pieniny, ukrajinské Poloninské Karpaty). V slovenských Pieninách rastie na pravom brehu Dunajca, len na lokalite Mníchy, v komplexe Holice na skalných bralách.
Ekológia: Rastie v štrbinách vápencových skál na plytkých skalných rendzinách. Sklon skalných stien býva veľmi príkry, od 60° až do 90°.
Juniperus sabina
Opis: Vždyzelený ostro voňajúci ker so širokými, rozprestrenými, poliehavými až vystúpavými konárikmi a nepravidelnou korunou. Listy na mladých rastlinách sú ihlicovité, až 4 mm, protistojné, neskôr listy šupinovité, vajcovité, galbulus 5–7 mm, guľovitý, čiernomodrý, dozrieva na jeseň alebo na jar budúceho roka.
Využitie: Celá rastlina je jedovatá (obsahuje najmä monoterpenoidný sabinen), silica má dráždivé účinky na ľudskú pokožku. Rastlinu používali v ľudovom liečiteľstve i ako liek na choroby koní a prostriedok na urýchlenie telenia pri hovädzom dobytku.
Ohrozenie a ochrana: Na Slovensku patrí medzi ohrozené druhy (EN).
Juniperus sabina
Juniperus sabina
Juniperus sabina
Literatúra: Benčaťová, B. (2001): Cievnaté rastliny Pienin. Arbora Publishers, 91 p.
Foto: 26. 5. 2008 (Slovensko, Pieniny, Prielom Dunajca).