Syn.: Serratula caspia Pallas, Karelinia caspia (Pallas) Lessing f. angustifolia Smoljaninova, Karelinia caspia (Pallas) Lessing f. ovalifolia Smoljaninova, Pluchea caspia (Pallas) O. Hoffmann ex Paulsen.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Karelinia caspia
Rozšíření: Turecko, Írán, Střední Asie, Mongolsko, Rusko, západní Čína.
Ekologie: Slaniska, písečné duny, polopouště a pouště. Kvete v létě.
Popis: Vytrvalá bylina, dorůstá do výšky 1,5 m, ale většinou je menší. Stonek vzpřímený, větvený, každý rok vyrůstá ze ztloustlého kořene. Stonek i listy jsou sivě zelené. Listy jsou jednoduché, střídavé, přisedlé až objímavé, oválné, dlouhé kolem 1 cm. Úbory chudé, tvoří se jednotlivě na konci větví nebo vytvářejí květenství po 2–5(–9). Na okraji úboru jsou pestíkové jazykové květy, uprostřed květy oboupohlavné. Květy jsou fialově růžové.
Poznámka: Monotypický rod.
Karelinia caspiaKarelinia caspia
Karelinia caspia
Fotografováno dne 22. 9. 2007 (Čína, jižní Taklamakan).