Česká jména: zaječí ocásek vejčitý (Dostál 1950), sametovka zaječí ocásek (Dostál 1989), zaječí ocásek vejčitý, sametovka zaječí ocásek (Kubát 2002)
Slovenská jména: zajačí chvost vajcovitý (Dostál 1950)
Čeleď: Poaceae Barnhart – lipnicovité
Lagurus ovatus
Rozšíření: Původní ve Středozemí, snad i na Kanárských ostrovech. Zavlečen i na Azorské ostrovy, do Severní a Jižní Ameriky, jižní Afriky, Arábie, Indie, Austrálie a na Nový Zéland. U nás pěstován v zahradách, občas zplaňuje. Monotypický rod.
Ekologie: Roste na kamenitých stráních, pastvinách, na pobřežních písčinách, podél cest. Kvete od dubna do července.
Popis: Jednoletka, 15–30(–40) cm vysoká, hustě šedě pýřitá. Stébla přímá nebo vystoupavá, při bázi někdy větvená nebo jednoduchá. Pochvy horních listů nafouklé, jazýček až 3 mm dlouhý, čepele kopinaté, 1–20 cm dlouhé, horní až 15 mm široké. Lichoklas vejcovitý, hustě chlupatý, až 6 cm dlouhý (bez osin), osiny až 2 cm dlouhé, klásky jednokvěté, plevy osinatě špičaté, 1žilné, pluchy kopinaté, 5žilné, osinaté. Plodem je obilka.
Poznámka: Používá se do suchých květinových vazeb.
Lagurus ovatusLagurus ovatus
Lagurus ovatus
Fotografováno dne 22. 4. 2008 (Itálie, Gargano, Mattinata).