Syn.: Lathyrus purpureus C. Presl, Lathyrus cicer Gaud.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lathyrus cicera
Rozšíření: Původní areál druhu se táhne od ostrovů Makaronésie (Madeira, Kanárské ostrovy) přes severní Afriku a jižní Evropu až na Blízký východ, Kavkaz (včetně Dagestánu) a do Střední Asie (až do Kazachstánu a severního Pákistánu). Na sever v Evropě zasahuje až do Rumunska a na ukrajinský Krym. Byl zavlečen na sever severoamerické Kalifornie a do středního Chile. K nám je občas přechodně zavlékán také, objevuje se například v okolí Prahy, Olomouce a v dolním Podyjí.
Ekologie: Roste na polích jako plevel, také na sušších pastvinách a úhorech, náspech a rumištích, podél cest. Kvete od března do června.
Popis: Jednoletá bylina. Lodyha je popínavá, 15–50(–100) cm dlouhá, křídlatá, listy s 1(–2) párem lístků a větvenou úponkou, lístky jsou kopinaté až čárkovité, až 9 cm dlouhé a 6 mm široké, palisty polostřelovité. Květy vyrůstají jednotlivě, stopky jsou až 3 cm dlouhé, kalich je zvonkovitý, kališní cípy jsou stejně dlouhé, 2–3krát delší než trubka, koruna je jasně červená, až 14 mm dlouhá. Plodem je lysý lusk, 2–4 cm dlouhý, hnědý, na hřbetním švu 2kýlný, s 2–6 semeny.
Lathyrus ciceraLathyrus cicera
Lathyrus cicera
Fotografováno dne 17. 4. 2008 (Itálie, Gargano, Valle Carbonara).