Syn.: Clymenum uncinatum Moench, Lathyrus auriculatus Bertol., Lathyrus alatus Sibth. et Sm.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lathyrus clymenum
Rozšíření: Středozemí – jižní Evropa, severní Afrika, jihozápadní Asie, zavlečen i do Makaronésie (Azorské a Kanárské ostrovy). K nám je jen vzácně a přechodně zavlékán (Křelov u Olomouce).
Ekologie: Roste na výslunných stráních a skalách, ve střední Evropě většinou jako polní plevel. U nás kvete od května do června, v jižní Evropě už od března.
Popis: Jednoletá bylina, lodyha poléhavá nebo popínavá, 20–100 cm dlouhá, křídlatá, dolní listy redukované na kopinaté fylodium, horní s 2–4 páry lístků, lístky čárkovitě kopinaté až eliptické, 2–6 cm dlouhé, květenství 2–4(–5)květé, květy šikmo odstálé, kalich zvonkovitý, lysý, koruna 1,2–2 cm dlouhá, červenofialová, křídla modrá až nafialovělá. Plodem je lusk.
Lathyrus clymenumLathyrus clymenum
Lathyrus clymenum
Fotografováno dne 28. 3. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Tenerife, pohoří Teno).