Syn.: Lathyrus aleuticus (T. G. White) Pobed., Lathyrus maritimus var. aleuticus T. G. White, Lathyrus maritimus var. pubescens (Hartm.) X. Y. Zhu, Lathyrus maritimus subsp. pubescens (Hartm.) C. Regel, Lathyrus maritimus f. pubescens (Hartm.) Saelan, Pisum maritimum L., Pisum maritimum var. pubescens Hartm., Pisum pubescens Hartm.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lathyrus japonicus
Rozšíření: Rostlina s obrovským areálem na celé severní polokouli, především na mořských pobřežích. V mírném pásmu Evropy roste na pobřeží Severního a Baltského moře, v boreálním a arktickém pásmu od Islandu přes Špicberky, celou Skandinávii a dále na severním pobřeží Sibiře. Zavlečen na Azorské ostrovy. Ve východní Asii na pacifickém pobřeží Dálného východu, v Koreji, severní Číně a Japonsku. V Severní Americe je znám jak z pacifického pobřeží (na jih až po Kalifornii), tak z východní části na jih po Delaware. Ve vnitrozemí je mnohem lokálnější, v Severní Americe zasahuje do oblasti kolem velkých jezer. Z jižní polokoule se uvádí také z Chile; zde je na místě otázka původnosti nebo záměny.
Ekologie: Roste na písčitých místech, převážně na mořských březích, řidčeji ve vnitrozemí.
Lathyrus japonicus
Popis: Vytrvalá bylina s plazivými oddenky; lodyhy jsou poléhavé až ovíjivé, 0,5–1,5 m dlouhé, hranaté, ale nekřídlaté. Listy jsou střídavé, řapíkaté, sudozpeřené, zakončené jednoduchým nebo rozvětveným úponkem, s 3–5 jařmy; lístky jsou eliptické až obvejčité, 2,5–3,3 cm dlouhé a 1,1–1,8 cm široké, tupé nebo s nasazenou špičkou; palisty jsou střelovité, 1–3 cm dlouhé. Květenství je stopkatý úžlabní hrozen s 2–5 květy, kratší než list; kalich je zvonkovitý, 9–10 mm dlouhý, s nestejnými zuby; koruna je 2–3 cm dlouhá, purpurová až modrá, často dvoubarevná; tyčinek je 10; gyneceum tvoří jediný plodolist se svrchním semeníkem. Plodem je obvykle chlupatý, 3–7 cm dlouhý hnědý lusk; semen bývá 5–16.
Ohrožení a ochrana: V Irsku je tento druh hrachoru chráněn zákonem.
Poznámka: V areálu druhu se vyskytují rostliny téměř úplně lysé i do různé míry chlupaté; zdá se, že lysé typy převládají spíše v nižších zeměpisných šířkách, zatímco chlupaté ve vyšších, a to bez ohledu na kontinent (Evropa, východní Asie, pacifická i atlantická Severní Amerika). Taxonomická hodnota této variability je stále předmětem zkoumání.
Lathyrus japonicus
Lathyrus japonicus
Lathyrus japonicus
Lathyrus japonicus
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 7. a 9. 7. a 4. 8. 2007 (Kanada, Britská Kolumbie, Vancouver Island: French Brach, NP Pacific Rim a Saanichton, Island View Beach).