Syn.: Lathyrus ochraceus Kitt.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lathyrus laevigatus
Rozšíření: V Evropě se vyskytuje ve dvou poddruzích: západní subspecie L. l. subsp. occidentalis roste v horách jihozápadní Evropy (Pyreneje, Apeniny, Alpy), centrum evropského areálu nominátního poddruhu se zase rozkládá v Karpatech a horách Balkánského poloostrova, zasahuje i do Východních Alp, vzácně se objevuje také ve východním Polsku, Bělorusku, na západní Ukrajině a v Litvě, zde se vyskytuje spíše v nížinách. U nás neroste, na Slovensku se vyskytuje na východě státu.
Ekologie: Roste ve světlých lesích, v lesních lemech, častěji na vápenci, v pásmu od podhůří až do hor, na jihu Evropy až do výšky 2000 m n. m. Kvete od června do srpna.
Popis: Vytrvalá bylina, 20–60 cm vysoká, lodyha přímá, jednoduchá, olistěná, listy se 3–5 jařmy eliptických až vejčitých lístků, hrozny 5–12květé, koruna žlutá, později hnědne. Plodem je lusk.
Ohrožení a ochrana: Na Slovensku je řazen ke zranitelným druhů (VU), je zde také chráněn zákonem. Chráněným druhem je také v Polsku.
Lathyrus laevigatusLathyrus laevigatus
Lathyrus laevigatus
Fotografováno dne 18. 6. 2005 (Itálie, Dolomity, okraj lesa nad Cortina d´Ampezzo).