Syn.: Lathyrus albidus Eaton, Lathyrus glaucifolius Beck, Lathyrus ochroleucous Hook., orth. var., Orobus ochroleucus (Hook.) A. Br.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lathyrus ochroleucus
Rozšíření: Druh severní části severoamerického kontinentu, areál se táhne od Aljašky přes Kanadu až po státy Washington, severní Idaho, severovýchodní Wyoming, severozápadní Nebrasku, severní Iowu, Illinois, severní Indianu a Pennsylvanii.
Ekologie: Roste ve vlhkých lesích, na stanovištích polostinných až stinných, v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 2000 m. Kvete v červnu a červenci.
Lathyrus ochroleucus
Popis: Vytrvalá bylina, popínavá, dosahující až 100 cm délky. Listy jsou střídavé, sudozpeřené, s 6–10 lístky, které jsou eliptické, 2,5–5 cm dlouhé, lysé, vřeteno je zakončeno větvenou listovou úponkou; palisty jsou okrouhlé, 1–2 cm dlouhé. Květenství je axilární, hroznovité, 5–10květé; květy jsou bělavé až nažloutlé, 12–15 mm dlouhé, s pavézou, křídly a člunkem, tyčinek je 10, pestík 1. Plodem je lusk, 2–4 cm dlouhý, lysý, se 4–6 semeny, která jsou považována za jedovatá.
Ohrožení a ochrana: Ve státech Indiana a New Jersey je řazen k druhům ohroženým, ve státech Illinois, Ohio a Pennsylvania ke zranitelným.
Lathyrus ochroleucus
Lathyrus ochroleucus
Lathyrus ochroleucus
Lathyrus ochroleucus
Fotografováno v květnu 2015 (Kanada, Alberta, Calgary, North Weaselhead Natural Environment Park).