Syn.: Orobus vernus L. – lecha jarní
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lathyrus vernus
Rozšíření: Evropa (kromě Británie, západní Francie a nejsevernějších oblastí Skandinávie, na Pyrenejském poloostrově jen ostrůvkovitě), západní Sibiř, Altaj. U nás se vyskytuje hojně po celém území, na Slovensku taktéž.
Ekologie: Roste ve smíšených a listnatých lesích, na mýtinách, světlinách, na půdách vlhčích, v pásmu od nížiny až do hor.
Popis: Vytrvalá bylina, 15–40 cm vysoká, lodyha vystoupavá až přímá, lysá, rýhovaná, 4hranná, listy sudozpeřené, bez úponky, lístky vejčité až kopinaté, květenství 3–9květé, květy nící, koruna bílá nebo dvoubarevná, kvete od dubna do května. Plodem je lusk. Druh je dosti variabilní.
Lathyrus vernusLathyrus vernus
Lathyrus vernusLathyrus vernus
Fotografoval Jindřich Houska, dne 30. 4. 2005 (Německo, Fränkische Schweiz, Pottenstein).