Čeleď: Lamiaceae Lindl. – hluchavkovité
Lavandula macra
Rozšíření: Areál se rozkládá na východě Afriky v Somálsku a na jihu Arabského poloostrova v Jemenu a Ománu.
Ekologie: Roste na kamenitých svazích a ve vádí, preferuje vápencové podloží. Vystupuje do nadmořské výšky 1600 m.
Lavandula macra
Popis: Rozkladitý, téměř bezlistý keřík se stonky přeslenitě větvenými od báze až pod květenství, dorůstá výšky až 2 m; větvičky jsou olysalé nebo s jednoduchými i větvenými chlupy. Listy jsou vstřícné, v obrysu vejčité, vždy peřenosečné. Květenství je hustý koncový klas 2–7 cm dlouhý, za plodu se prodlužuje; listeny jsou vejčité, na vrcholu ostře až trnovitě zašpičatělé, dosahují čtvrtiny až třetiny (řidčeji až dvou třetin) délky kalicha; kalich je trubkovitý, zřetelně žilkovaný, mezi žilkami se zřetelnými přisedlými žlázkami, na vrcholu s přímými zuby; koruna je pyskatá, světle modrá nebo fialová; tyčinky jsou 4. Plody jsou tvrdky.
Lavandula macra
Lavandula macra
Lavandula macraLavandula macra
Lavandula macra
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 22. a 24. 9. 2015 (Omán, gov. Dhofar, mezi Mugsayl a Ajdarawt a Hasik).