Syn.: Lavandula bipinnata var. subnuda (Benth.) Kuntze
Čeleď: Lamiaceae Lindl. – hluchavkovité
Lavandula subnuda
Rozšíření: Endemit Ománu, vyskytuje se pouze v severní části země.
Ekologie: Roste na kamenitých místech na mořském pobřeží, ve svazích nebo na útesech, zasahuje do nadmořské výšky 800 m.
Lavandula subnuda
Popis: Rozkladitý, téměř bezlistý keřík se stonky větvenými převážně od báze, dorůstá výšky až 2 m; větvičky jsou lysé nebo s řídkými jednoduchými a větvenými chlupy. Listy jsou vstřícné, dolní jsou v obrysu vejčité, peřenosečné, horní jsou celistvé, eliptické až kosníkovité, celokrajné. Květenství je hustý koncový klas (1,5–)2–4(–8) cm dlouhý; listeny jsou vejčité, s trnovitou nebo úzce trojúhelníkovitou špičkou, dosahují třetiny až dvou třetin, výjimečně až délky kalicha; kalich je trubkovitý, na vrcholu s přímými zuby; koruna je pyskatá, světle nebo tmavě modrá; tyčinky jsou 4. Plody jsou tvrdky.
Lavandula subnuda
Lavandula subnuda
Lavandula subnuda
Lavandula subnuda
Fotografováno ve dnech 29. a 30. 9. 2015 (Omán, gov. Ash Sharquiyah, Wádí Shab a Fins) a 1. 10. 2015 (Omán, gov. Ad Dakhiliyah, Wádí Quray).