Syn.: Leucas acrodonta Steud., nom. inval., Leucas schimperi C. Presl, Physoleucas acrodonta Jaub. et Spach, Physoleucas arabica Jaub. et Spach, Physoleucas pachystachya Jaub. et Spach, Physoleucas schimperi (C. Presl) Jaub. et Spach
Čeleď: Lamiaceae Lindl. – hluchavkovité
Leucas inflata
Rozšíření: Pochází ze severovýchodní Afriky a Arabského poloostrova, Výskyt byl zaznamenán v Egyptě, Súdánu, Eritreji, Etiopii a Somálsku, v asijské části areálu v Saúdské Arábii, Jemenu a Ománu.
Ekologie: Provází nezapojenou vegetaci na kamenitých pláních nebo svazích, vystupuje až do nadmořské výšky 2500 m.
Leucas inflata
Popis: Polokeřík až keř s dřevnatými bázemi a četnými přímými bylinnými, nahoře bíle plstnatými stonky, dorůstá výšky 0,5–1,5 m. Listy jsou vstřícné, víceméně přisedlé, vejčité až okrouhlé, 0,8–4 cm dlouhé a 0,6–3,2 cm široké, šedě plstnaté, dolní na bázi klínovité nebo uťaté, horní až srdčité, na okraji vroubkované, na vrcholu tupě špičaté. Květenství jsou lichopřesleny tvořené 3–10 květy; listeny jsou 1–4 mm dlouhé; kalich je slabě souměrný, 6–8 mm dlouhý, měkký, odstále bíle chlupatý, s 10 nestejnými zuby dlouhými 0,8–2 mm, za plodu nafouklý; koruna je pyskatá, (7–)10–12 mm dlouhá, bílá, oba pysky jsou přibližně stejně dlouhé; tyčinky jsou 4; bliznové laloky jsou nestejné. Plody jsou čtveřice obvejcovitých tvrdek asi 2 mm dlouhých.
Leucas inflata
Leucas inflata
Leucas inflata
Leucas inflata
Fotografováno dne 3. 10. 2015 (Omán, gov. Ad Dakhiliyah, Misfat al Abriyyin).