Syn.: Lotus edulus L., orth. var., Mullaghera edulis (L.) Bubani
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lotus edulis
Rozšíření: Mediteránní druh, vyskytuje se v oblasti od jižního Portugalska až po Kypr a Izrael.
Ekologie: Roste na pastvinách a křovinatých stráních, v příkopech i při okrajích polí, často v pobřežních oblastech, zhruba do nadmořské výšky okolo 300 m. Kvete od března do června.
Lotus edulis
Popis: Jednoletá bylina s lodyhou vystoupavou až přímou, 10–50 cm dlouhou, chlupatou. Listy jsou lichozpeřené, s 5 lístky, které jsou obvejčité až podlouhlé, 5–16 mm dlouhé a 3,5–10 mm široké. Květy vyrůstají po 1(–2), jejich stopky jsou delší než listy; listeny jsou 3četné; kalich je 2pyský, chlupatý, kališní cípy jsou skoro stejné, delší než kališní trubka; koruna je 10–16 mm dlouhá, žlutá s červenými žilkami, pavéza je široce vejčitá až skoro okrouhlá, křídla jsou podlouhlá, zahnutá, člunek je zakřivený, s purpurovou špičkou. Plodem je zakřivený lusk, 20–40 mm dlouhý a 4–8 mm široký.
Využití: Lusky této rostliny jsou jedlé, údajně i chutné. V některých oblastech Středozemí bývá dokonce štírovník jedlý pěstován.
Lotus edulis
Lotus edulis
Lotus edulis
Lotus edulis
Lotus edulis
Fotografováno dne 25. 6. 2017 (Německo, Drážďany, botanická zahrada).