Syn.: Lotus pusillus Viv., Lotus villosus Forssk.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lotus halophilus
Rozšíření: Mediteránní druh. V Evropě se vyskytuje v jižní Itálii a v Řecku, a to včetně ostrovů, ojediněle i na španělském ostrově Formentera, který je součástí Baleár. V severní Africe roste v Maroku, Alžírsku, Tunisku, Libyi a v Egyptě, možná i v Mauretánii. Dále roste v Turecku, na Kypru, v Sýrii, Libanonu, Izraeli a Jordánsku, zasahuje i do Íránu, Iráku, Kuvajtu, Saúdské Arábie, Kataru a Spojených arabských emirátů.
Ekologie: Typickým stanovištěm jsou písečné duny podél pobřeží, řidčeji i zasolené vnitrozemské písky.
Lotus halophilus
Popis: Jednoletá přitiskle hedvábitě chlupatá bylina; lodyhy jsou poléhavé nebo vystoupavé, vysoké 5–12(–15) cm. Listy jsou střídavé, lichozpeřené, s 2 jařmy; lístky dolního páru připomínají postavením palisty, jsou vejčité až eliptické, 1–2 mm dlouhé, lístky horního páru jsou podobné, 2,5–4 mm dlouhé. Květy vyrůstají po 1–2(–3) na tenkých krátkých stopkách; kalich je dvoupyský, hedvábitě chlupatý, zuby jsou 1,5–2 mm dlouhé; koruna je 5–9 mm dlouhá, žlutá nebo bělavá, pavéza je eliptická, na vrcholu zašpičatělá, člunek je zakřivený; tyčinek je 10; čnělka postrádá zoubky. Lusky jsou válcovité, 1,5–2,2(–4) cm dlouhé a 1,3–1,5 mm široké, přímé nebo poněkud zakřivené, lysé, obvykle s 12–25 semeny.
Lotus halophilus
Lotus halophilus
Lotus halophilus
Lotus halophilus
Lotus halophilus
Fotografoval Mário Duchoň, dne 20. 5. 2011 (Turecko, Antalya, Manavgat).