Syn.: Lotus holosericeus Webb et Berthel., orth. var.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lotus holosericus
Rozšíření: Endemit Kanárských ostrovů, vyskytuje se jen v centrální části ostrova Gran Canaria.
Ekologie: Roste v xerofilních křovinách, v lemech borových lesů, na kamenitých svazích a teráskách, v horské části středu ostrova, společně například s druhy Echium onosmifolium, Micromeria lanata, Pterocephalus dumetorum, Salvia canariensis, Sideritis dasygnaphala aj.
Lotus holosericus
Popis: Nízký polokeř s větvemi poléhavými až vystoupavými, 30–40 cm dlouhými, tenkými, větvenými, na bázi dřevnatějícími. Listy jsou lichozpeřené, lístky čárkovité až úzce obkopinaté, 10–20 mm dlouhé, hedvábitě chlupaté, dolní pár lístků je přisedlý na bázi listového vřetene. Květy v okolících po 6–10, kalich je chlupatý, s cípy kopinatými, koruna je žlutá. Plodem je lusk.
Záměny: Druh je poměrně dosti podobný dalšímu kanárskému endemickému štírovníku Lotus spartioides, od kterého se odlišuje vyšším počtem květů (L. spartioides má květů nanejvýše pět, častěji třeba jen dva) a delšími chlupy.
Lotus holosericus
Lotus holosericus
Lotus holosericus
Lotus holosericus
Fotografováno dne 11. 6. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Gran Canaria, Roque Nublo).