Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lotus ornithopodioides
Rozšíření: Rozsáhlý areál zahrnuje Středozemí od Portugalska po turecké pobřeží (včetně většiny ostrovů) a Blízký východ od pobřežních oblastí Sýrie, Libanonu, Izraele a pásma Gazy, také se vyskytuje na severu Afriky od Maroka po Tunisko. Snad roste i na Krymu; v Makaronésii a na pobřeží severního Španělska není původní.
Ekologie: Provází travnaté svahy, pastviny a úhory, dává přednost vápencům. Vystupuje do nadmořské výšky kolem 900 m.
Lotus ornithopodioides
Popis: Jednoletá bylina 10–50 cm vysoká, s chlupatými přímými nebo vystoupavými lodyhami. Listy jsou střídavé, lichozpeřené, dolní jařmo je přisedlé u lodyhy a tvoří zdánlivé palisty, jeho lístky jsou vejčité až kosníkovité, na bázi srdčité, uťaté nebo klínovité, lístky druhého jařma a lístek koncový jsou obvejčité až kosníkovité, 0,8–3 cm dlouhé a 0,4–1,6 cm široké. Květenství je okolík 2–5 květů na stopce o něco delší než listy; kalich je dvoupyský, 5–6 mm dlouhý, postranní kališní zuby jsou velmi krátké, tupé; koruna je žlutá, 7–10 mm dlouhá, pavéza je o něco delší než křídla a člunek; tyčinek je 10; plodolist je jediný. Plody jsou válcovité, poněkud zakřivené lusky 2–5 cm dlouhé a 2–3 mm široké.
Lotus ornithopodioides
Lotus ornithopodioides
Lotus ornithopodioides
Fotografováno dne 15. 5. 2016 (Černá Hora, Kotor).