Syn.: Lupinus hirsutus L.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lupinus micranthus
Rozšíření: Roste ve Středozemí od Portugalska a Španělska až po Řecko, v severní Africe od Maroka po Tunisko, v Asii od Turecka až po Izrael a Jordánsko. Druhotný výskyt byl zaznamenán v Gruzii, na jihu Ruska a Ukrajiny.
Ekologie: Stanovištěm jsou úhory, křoviny, okraje cest, na kyselých podkladech, lokality se nacházejí od moře až do nadmořské výšky 600 m.
Lupinus micranthus
Popis: Jednoletá přímá bylina s lodyhou vysokou 5–15 cm, hustě stříbřitě chlupatou. Listy jsou střídavé, dlanité, nejčastěji se 7 lístky; řapík je 1–3 cm dlouhý, odstále chlupatý; lístky jsou obkopinaté až obvejčité, 2,5–3,5 cm dlouhé a 6–8 mm široké, celokrajné, špičaté, zejména na rubu hustě odstále chlupaté. Hrozen nese v dolní části květy jednotlivé, výše jsou v přeslenech; kalich je zvonkovitý, asi 7 mm dlouhý, zuby jsou asi 2 mm dlouhé; koruna je asi 1 cm dlouhá, modrofialová; tyčinek je 10. Plody jsou lusky 2,5–3,5 cm dlouhé, odstále chlupaté.
Využití: V minulosti se tato lupina občas pěstovala jako pícnina a jako zelené hnojení.
Lupinus micranthus
Lupinus micranthus
Lupinus micranthus
Fotografováno dne 15. 5. 2013 (Itálie, Sardinie: Neoneli, Oasi di Assai).