Syn.: Mahurea casiquiarensis Benth., Mahurea linguiformis Tul., Mahurea sororopantepuiana Steyerm.
Čeleď: Calophyllaceae J. Agardh
Mahurea exstipulata
Rozšíření: Areál druhu zahrnuje severní část Jižní Ameriky, vyskytuje se v amazonské části Peru a Kolumbie, ve Venezuele, Guyanách i v severní Brazílii. V areálu jsou rozlišovány dva poddruhy: domovem na našich snímcích zachyceného poddruhu nominátního je Gran Sabana Guyanské vysočiny, poddruh M. exstipulata subsp. duckei najdeme v Amazonii a na horním toku Orinoka.
Ekologie: Nominátní poddruh roste ve stálezelených nížinných i horských pobřežních lesích, při okrajích vypalované savany, na svazích stolových hor, v nadmořské výšce zhruba od 100 až do 1600(–2200) m. Poddruh M. e. subsp. duckei osídluje pobřežní lesy, často se objevuje i na stanovištích periodicky zaplavovaných, a to v nadmořských výškách od 100 do 300 m.
Mahurea exstipulata
Popis: Keř až středně velký strom, 4–12(–20) m vysoký. Listy jsou střídavé, řapíkaté, úzce až široce kopinaté nebo i kopisťovité až úzce obvejčité. Květenství je hroznovité až latnaté, květy jsou oboupohlavné, 5četné; kališní lístky jsou volné, vejčité, nestejně dlouhé, vytrvávající; korunní lístky jsou volné, obvejčité, nestejné, růžové, opadavé; tyčinky jsou početné, vytrvávají v koruně i po odkvětu, blizna je 3laločná. Plodem je podlouhle elipsoidní tobolka.
Poznámka: Neotropický rod Mahurea zahrnuje pouze dva druhy, kromě zde představovaného je to ještě Mahurea palustris z Francouzské Guyany a severní Brazílie.
Mahurea exstipulata
Mahurea exstipulata
Mahurea exstipulata
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 23. 1. 2016 (Venezuela, Roraima, Rio Ték).