Syn.: Althaea vulgaris (Ten.) Alef., Malva vulgaris Ten.
Čeleď: Malvaceae Juss. – slézovité
Malva neglecta

Malva neglecta

Rozšíření: Téměř celá Evropa, na Pyrenejském poloostrově izolovaně při pobřeží Atlantiku, na východě po Ural a ke Kaspickému moři, také na Kanárských ostrovech. Izolovaně ve Střední a Malé Asii. V Severní Americe, na jihu Jižní Ameriky, v Austrálii a na Havaji nepůvodní. U nás do pahorkatin dosti hojně, ve vyšších polohách vzácně.
Ekologie: Ruderální a pustá místa, zvláště s narušeným vegetačním pokryvem (nesnáší přílišné zastínění) a na půdách bohatých na dusíkaté látky. Kvete od června do října.
Popis: Dvouletá až vytrvalá bylina s poléhavými lodyhami rozrůstajícími se všemi směry. Listy vstřícné, okrouhlé, 5–7laločné, zubaté. Květy menší (do 25 mm), v úžlabí listů ve svazečcích, stopky delší než 10 mm. Korunní plátky růžové, dvakrát delší než kalich, vpředu zřetelně vykrojené. Poltivý plod se rozpadá na drobně chlupaté plůdky.
Malva neglectaMalva neglecta
Malva neglecta
Fotografováno v září 2007 (Praha-Krč).