Syn.: Mercurialis ambigua L.
Čeleď: Euphorbiaceae Juss. – pryšcovité
Mercurialis annua
Rozšíření: Jižní, západní a střední Evropa, směrem na východ a na sever se areál stává nespojitým, zasahuje do Malé Asie, severní Afriky. Zavlečena na Azorské a Kanárské ostrovy, do Severní i na jih Jižní Ameriky a na Nový Zéland. U nás hojně v teplých oblastech, jinde vzácná.
Ekologie: Pole, rumiště, železniční náspy. Kvete od května do října.
Popis: Jednoletá, bohatě větvená, světle zelená bylina vysoká 10–45 cm, lodyha přímá, tupě hranatá, dužnatá. Listy široce kopinaté, krátce řapíkaté, vroubkované, vstřícné, křižmostojné. Samčí květenství prodloužená, klasovitá, samičí květy po 2–3 v úžlabí listů. Květy drobné, žlutozelené. Plodem je tobolka, jejíž stěny se při dozrávání šroubovitě stáčí, čímž vymršťují vejcovitá semena.
Mercurialis annuaMercurialis annua
Mercurialis annua
Fotografováno v září 2007 (Praha-Krč a Netřeba).