Syn.: Meriania paraensis Ducke
Čeleď: Melastomataceae Juss. – odulovité
Meriania urceolata
Rozšíření: Vyskytuje se na severu Jižní Ameriky, areál zahrnuje povodí Amazonky, horního Orinoka, Guyanu, na jihu zasahuje až do severní Bolívie.
Ekologie: Roste v křovinaté savaně, v lemech tropických lesů, může stoupat až do nadmořské výšky okolo 1600 m.
Meriania urceolata
Popis: Keř nebo malý strom, až 7 m vysoký. Listy jsou vstřícné, řapíkaté, eliptické až vejčité, až 15 cm dlouhé a asi 7 cm široké, na bázi klínovité až zaokrouhlené, celokrajné, na vrcholu špičaté, s 5 vyniklými hlavními žilkami, na líci lysé, lesklé, na rubu jemně chlupaté. Květenství je terminální, latnaté, přímé; kalich je trubkovitý, až 1 cm dlouhý, uťatý, jen s 5 velmi drobnými cípy na okraji, chlupatý, červenohnědý; koruna je 5četná, korunní lístky jsou obvejčité, zaokrouhlené, nestejně dlouhé, nafialovělé. Plodem je tobolka.
Poznámka: Rod Meriania je poměrně početný, zahrnuje zhruba 95 až 110 druhů ze Střední a severu Jižní Ameriky.
Meriania urceolata
Meriania urceolata
Meriania urceolata
Meriania urceolata
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 24. 1. 2016 (Venezuela, Roraima, při úpatí hory).