Syn.: Satureja pineolens (Svent.) R. H. Willemse
Čeleď: Lamiaceae Lindl. – hluchavkovité
Micromeria pineolens
Rozšíření: Endemit Kanárských ostrovů, vyskytuje se jen na ostrově Gran Canaria.
Ekologie: Roste roztroušeně až vzácně pouze v borových lesích v pohoří Tamadaba v severozápadní části ostrova Gran Canaria, v pásmu od 700 do 1 200 m n. m.
Popis: Keř, 15–75 cm vysoký, kmínek přímý, větvený, listy úzce vejčité, chlupaté, na okraji podvinuté, až 20 mm dlouhé, květy velké, až 15 mm dlouhé, růžové, kvete od dubna do června. Jedná se o velice nápadný a dekorativní druh.
Ohrožení a ochrana: Ve španělském národním červeném seznamu je Micromeria pineolens zařazena k silně ohroženým druhům (EN).
Micromeria pineolensMicromeria pineolens
Micromeria pineolens
Fotografováno dne 14. 6. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Gran Canaria, pohoří Tamadaba).