Syn.: Filago supina (L.) Lam., Gnaphalodes dentata Moench
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Micropus supinus
Rozšíření: Mediteránní druh, roste v Portugalsku a Španělsku, v severní Africe od Maroka po Libyi, dále v Malé Asii v Turecku, přesahuje i do Zakavkazí a Íránu, také na Blízkém východě v Sýrii, Libanonu, Izraeli a Jordánsku.
Ekologie: Provází suchá místa s nezapojenou vegetací, např. okraje cest; vystupuje do nadmořské výšky kolem 800 m.
Micropus supinus
Popis: Drobná jednoletá bylina s plazivou nebo poléhavou, hedvábitě chlupatou lodyhou, dorůstá výšky 3–20 cm. Listy jsou vstřícné, obkopinaté až kopisťovité, 12–20 mm dlouhé a 4–11 mm široké, na vrcholu zaokrouhlené nebo tupě špičaté. Úbory jsou v paždí listů jednotlivé, kratičce válcovité, 5–7 mm široké; zákrovní listeny jsou nečetné, blanité; lůžko úboru je plevkaté; vnějších 4–5 květů v úboru je samičích, s nitkovitou korunou, uprostřed úboru jsou trubkovité květy oboupohlavné, ale funkčně samčí, s načervenalou, na konci 5zubou korunou. Nažky jsou obvejcovité, 2,3–2,5 mm dlouhé, lysé, lesklé, chmýr chybí.
Micropus supinus
Micropus supinus
Fotografoval Mário Duchoň, dne 14. 5. 2011 (Turecko, Antalya, kaňon Göynük).