Syn.: Mimetes lyrigera Knight
Čeleď: Proteaceae Juss. – proteovité
Mimetes cucullatus
Rozšíření: Vyskytuje se v Jihoafrické republice v provincii Western Cape, kde je široce rozšířen od horské skupiny Bokkeveld až po pohoří Outeniqua, okrajově přesahuje i na jihozápad provincie Eastern Cape do horské skupiny Kouga.
Ekologie: Roste v křovinatých porostech formace fynbos na podkladě kyselých, na živiny extrémně chudých pískovců. Stanoviště jsou charakterizována středozemním typem klimatu s mírnou deštivou zimou a horkými léty s velkým srážkovým propadem. Vystupuje do nadmořské výšky až 1200 m. Květy jsou opylovány ptáky; nažky šíří mravenci. Po požárech je schopen zmlazovat z dřevnatého oddenku, semena však klíčí jen po ohni.
Mimetes cucullatus
Popis: Stálezelený keř se silným oddenkem, dorůstá výšky (0,5–)1–2 m. Listy jsou střídavé, přisedlé, střechovitě uspořádané, podlouhlé, 2,5–5,5 cm dlouhé, jemně pýřité, celokrajné nebo na vrcholu s 3–5 zoubky. Květenství je vrcholový hrozen; v paždí listenů se tvoří svazečky 4–7 oboupohlavných květů; listeny jsou asymetrické, ve střední části smáčknuté, 1–2,5 cm dlouhé, zářivě žlutooranžové až červené, vzácně celé žluté; okvětí je bílé, 3 ze 4 okvětních lístků jsou srostlé a na vrcholu vlnatě chlupaté, zbylý je téměř k bázi volný; čnělka je asi 5 cm dlouhá, červená, na vrcholu s bělavým až žlutým nosičem pylu. Plody jsou nažky, opatřené masíčky.
Ohrožení a ochrana: Ze všech 13 druhů rodu Mimetes má největší areál; populace jsou stále dosti početné. V Červeném seznamu Jihoafrické republiky (2009) je zařazen mezi taxony vyžadující pozornost (LC – least concern).
Mimetes cucullatus
Mimetes cucullatusMimetes cucullatus
Mimetes cucullatus
Mimetes cucullatus
Mimetes cucullatus
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 13. a 27. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Hermanus, rezervace Fernkloof; Kirstenbosch National Botanical Garden).