Syn.: Botryanthus speciosus Marches., Muscari racemosum (L.) Medik. non Mill., nom. illeg., Muscari racemosum subsp. neglectum (Guss. ex Ten.) Corb., Muscari speciosum Marches.
Čeleď: Asparagaceae Juss. – chřestovité; Hyacinthaceae Batsch – hyacintovité
Muscari neglectum
Rozšíření: Mediterán, areál zasahuje i na jih střední Evropy a do Střední Asie. U nás je původní jen na jižní Moravě, jinde občas zplanělý, především v teplých oblastech.
Ekologie: V jižní Evropě roste na výslunných loukách a pastvinách, u nás především na okraji polí, vinic, cest, v okolí zahrad a lidských sídel. Kvete od dubna do května.
Popis: Vytrvalá bylina, 5–30 cm vysoká, z podzemní cibulky vyrůstá přímý stvol zakončený květenstvím, přízemní listy (5–6) úzce čárkovité, žlábkovité, až 40 cm dlouhé a 8 mm široké. Květy v hustém hroznu, nicí, vonné, trubka podlouhle vejcovitá, zhruba 2krát delší než široká, 3,5–7,5 mm dlouhá a 1,5–3,5 mm široká, modrá až černofialová s bílými ven zahnutými cípy, horní květy bledě modré, menší, sterilní. Plodem je tobolka.
Ohrožení a ochrana: Modřenec hroznatý je zařazen k silně ohroženým druhům naší květeny (C2b), na Slovensku je hodnocen jako druh nedostatečně dokumentovaný (DD), ale zákonem chráněný (§).
Muscari neglectumMuscari neglectum
Muscari neglectumMuscari neglectum
Fotografováno ve dnech 16. a 17. 4. 2008 (Itálie, Gargano, Vieste a Mattinata).