Syn.: Strophiostoma sparsiflorum (Pohl) Turcz.
Čeleď: Boraginaceae Juss. – brutnákovité
Myosotis sparsiflora
Rozšíření: Od Německa přes střední a východní Evropu do Asie. Na severu po Polsko, na jihu po střední část Balkánu, Krym a Kavkaz. U nás se vyskytuje především v nivách řek ve středních Čechách a na střední a jižní Moravě, od planárního do suprakolinního stupně.
Ekologie: Roste v lužních a vlhkých lesích, na vlhkých loukách a v aluviích vodních toků. Upřednostňuje vlhká stanoviště a hlinité až hlinitojílové půdy bohaté na humus a živiny. Kvete od dubna do května.
Popis: Jednoletá až dvouletá, 20–50 cm vysoká bylina. Kořeny jsou tenké, lodyha chabá, větvená, pětihranná, drsně chlupatá. Přízemní listy řapíkaté, lodyžní přisedlé, střídavé. Čepel obkopinatá až obvejčitá, 3–4 cm dlouhá a 1–1,5 cm široká, drsně chlupatá. Květy vyrůstají ve vijanech po 3–8, jsou pravidelné, pětičetné. Kalich široce zvonkovitý, přitiskle chlupatý, z jedné čtvrtiny až třetiny dělený, kališní cípy úzce trojúhelníkovité. Koruna kolovitá, stejně dlouhá jako kalich, lem 3,5 mm v průměru, světle modrý. Plodem jsou tvrdky.
Ohrožení a ochrana: Z hlediska ohrožení je zařazena mezi vzácnější druhy vyžadující další pozornost (C4a).
Myosotis sparsifloraMyosotis sparsiflora
Myosotis sparsiflora
Fotografováno dne 14. 5. 2005 (Hasina).