Čeľaď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité / iskerníkovité
Myosurus minimus
Rozšírenie: Rozšírený v celej Európe okrem najsevernejších a najjužnejších oblastí, v severnej Afrike, Prednej Ázii, Severnej Amerike a v juhovýchodnej Austrálii.
Ekológia: Rastie na poliach, medziach, rumoviskách, poľných cestách a slaniskách od nížin až po pahorkatiny, vyžaduje vlhké, zásadité až slabo kyslé nevápenaté pôdy.
Myosurus minimus
Opis: Jednoročná rastlina s listovou ružicou a kvetným stvolom, 5–10 cm vysoká, listy svetlozelené, čiarkovité, celistvookrajové, kvet vrcholový, päťpočetný, kalich čiarkovitý, zelený, koruna, žltobiela až zelenkastá, 2–3 mm dlhá, kvetné lôžko sa po odkvitnutí výrazne predlžuje a vytvára sa plodstvo nažiek.
Ohrozenie a ochrana: V minulosti sa vyskytoval roztratene, dnes je pomerne vzácny (C3).
Myosurus minimusMyosurus minimus
Myosurus minimus
Foto – máj 2004 (Pavol Eliáš: Slovensko, Komjatice, Ružový vrch) a 22. 4. 2011 (Tomáš Mrázek: Tvrdonice).