Syn.: Faya fragifera Webb et Berthel., Fayana azorica Rafin., Myrica faya Aiton
Čeleď: Myricaceae Kunth – voskovníkovité
Morella faya
Rozšíření: Ostrovy Makaronésie (Azorské a Kanárské ostrovy, Madeira) a jižní Portugalsko. Rozšířil se i do dalších subtropických oblastí světa.
Ekologie: Roste v lesních oblastech, je to charakteristický druh vavřínových lesů. Nejčastěji se objevuje v nadmořské výšce od 600 do 900 m.
Popis: Neopadavý dvoudomý strom, 3–6(–15) m vysoký, bohatě větvený. Listy střídavé, krátce řapíkaté, obvejčité až kopinaté, aromatické, kožovité, na okraji mírně podvinuté, zvlněné, až 12 cm dlouhé a 3 cm široké. Květy v jehnědovitých květenstvích vyrůstají v úžlabí listů, samčí květy mají nápadně červené prašníky, kvete od března do dubna. Plodem je bobule, která je jedlá.
Využití: Ze sušených a mletých plodů původní obyvatelé Kanárských ostrovů (Guančové) připravovali speciální mouku. Dodnes se tato mouka používá, nazývá se gofio. Čerstvé plody se využívají v místní tradiční medicíně. V Makaronésii je tato dřevina také vyhledávaným zdrojem pro získávání dřevěných kůlů a tyčí.
Poznámka: V některých zemích má šíření tohoto druhu velmi invazivní charakter (např. Havajské ostrovy). Podle zdrojů IUCN je zařazován mezi 100 nejinvazivnějších druhů světa.
Morella fayaMorella faya
Morella fayaMorella faya
Fotografováno dne 15. 6. 2006 (fotografované rostliny pocházejí z kultury – Španělsko, Kanárské ostrovy, Gran Canaria, Tafira – Jardín Botánico Viera y Clavijo).