Syn.: Nepeta alii Jehan, Nepeta kunlunshanica C. Y. Yang et B. Wang, Nepeta vakhanica Pojark.
Čeleď: Lamiaceae Lindl. – hluchavkovité
Nepeta floccosa
Rozšíření: Areál se táhne od středního Afghánistánu po hranice Nepálu, zasahuje i do přilehlých oblastí Tibetu.
Ekologie: Stanovištěm jsou travnaté a kamenité svahy v alpínském stupni, v nadmořské výšce 2100–3800 m.
Popis: Vytrvalá, příjemně aromatická; lodyhy přímé nebo vystoupavé, 20–120 cm vysoké, jen v dolní části olistěné, alespoň na bázi bíle plstnaté, někdy i s vtroušenými žlázkami. Listy jsou vstřícné, dolní s řapíkem 1–12 cm dlouhým; masité, vyšší až téměř přisedlé, čepel je vejčitá až téměř okrouhlá, 1–4,5 cm dlouhá a 1–4 cm široká, bíle plstnatá, na bázi srdčitá, vroubkovaná, na vrcholu tupá; lodyžní listy jsou drobnější. Květenství je latovité, složené z hustých, vejcovitých lichopřeslenů s 6–8 květy; listeny jsou šídlovité, kratší než kalich; kalich je trubkovitý, 6–9 mm dlouhý, často nachový, hustě vločkovitě pýřitý, cípy jsou nestejné, obvykle kratší než kališní trubka; koruna je pyskatá, 8–11 mm dlouhá, nachová, růžová až světle fialová, žláznatá, korunní trubka často vyčnívá z kalicha, horní pysk je hluboce rozeklaný, se zaoblenými cípy. Tvrdky jsou úzce elipsoidní, 2–2,2 mm dlouhé, světle hnědé.
Nepeta floccosa
Nepeta floccosaNepeta floccosa
Nepeta floccosa
Nepeta floccosa
Fotografoval Jindřich Houska, dne 18. 7. 2013 (Indie, Ladakh, cesta od západu do Murabak La).