Syn.: Nepeta pannonica L., Nepeta nuda subsp. pannonica (L.) Gams in Hegi
Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité
Nepeta nuda
Rozšíření: Od střední Evropy (v Německu jen druhotně) před Balkánský poloostrov, střední Rusko a jihozápadní Sibiř až do Střední Asie, na jihu od Libanonu přes Sýrii až na Kavkaz a do severního Íránu. U nás se vyskytuje pouze ostrůvkovitě v severozápadních a středních Čechách a na jižní a střední Moravě.
Ekologie: Roste na křovinatých stráních, v lemech teplomilných hájů, na pastvinách a na náspech, na půdách minerálně bohatých, střídavě vlhkých, obvykle na bazickém podkladu, v pásmu nížin a pahorkatin. Kvete od konce června do srpna.
Popis: Vytrvalá bylina, 40–100(–130) cm vysoká, lodyha přímá, 4hranná, často nafialovělá, nahoře větvená, dolní listy řapíkaté, horní přisedlé nebo jen krátce řapíkaté, až 7 cm dlouhé a 2,5 cm široké, kopinaté, vroubkovaně zubaté. Lichoklasy až 15 cm dlouhé, rozvolněné, z lichopřeslenů, listeny podobné lodyžním listům. Kalich trubkovitě zvonkovitý, pýřitě chlupatý, fialově naběhlý, cípy téměř stejně dlouhé, kališní trubka za květu rovná, koruna až 9 mm dlouhá, 2pyská, světle modrofialová s nachovými skvrnami na dolním pysku, horní pysk plochý, rovný, dolní sehnutý, 3laločný, střední lalok vyklenutý, na okraji zubatý. Plodem je tvrdka.
Ohrožení a ochrana: Na našem území se tento druh vyskytuje jen ostrůvkovitě, územím Česka zároveň probíhá část severní hranice celkového areálu. Šanta lesostepní je zařazena mezi silně ohrožené druhy naší květeny (C2b), na Slovensku patří k druhům potenciálně ohroženým (NT).
Nepeta nudaNepeta nuda
Nepeta nudaNepeta nuda
Nepeta nuda
Fotografováno dne 28. 6. 2008 (Jihomoravská pahorkatina, Zimarky).