Syn.: Nigella foeniculacea DC., Nigella agrestis J. et C. Presl
Čeleď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité
Nigella arvensis
Rozšíření: Střední, jižní a východní Evropa, jihozápadní Asie, severní Afrika. U nás roztroušeně až vzácně v teplejších oblastech.
Ekologie: Černucha je polní plevel, objevuje se zejména v obilovinách, vyskytuje se i na úhorech, v sadech, na suchých stepních stráních. Vzhledem k tomu, že nesnáší umělé hnojení, je stále více na ústupu, v mnoha oblastech již tato bylina zcela vymizela.
Popis: Jednoletá bylina se vzpřímenou, nevětvenou nebo málo větvenou a olysalou lodyhou, 10–30 cm vysokou, přízemní listy 1–2krát členěné, lodyžní 2–3krát peřenosečné, úkrojky čárkovitě kopinaté až čárkovité. Květy jednotlivé, okvětní lísky obsrdčité, zašpičatělé, modrobílé, vzácně bílé. Plodem je tobolka.
Ohrožení a ochrana: Černucha rolní je obětí vyspělého zemědělství. Dříve běžný polní plevel v posledních desetiletích silně ustoupil, patří proto ke kriticky ohroženým druhům naší květeny (C1t).
Nigella arvensisNigella arvensis
Nigella arvensis
Fotografováno dne 10. 7. 2004 (Čejkovické Špidláky) a červenec 2005 (Dunajovické kopce).