Syn.: Mimusops hornei M. M. Hartog, Northia brevitubulata Lecomte, Northia confusa Hemsl., Northia hornei Pierre
Čeleď: Sapotaceae Juss. – zapotovité
Northia seychellana
Rozšíření: Monotypický rod Northia má jediný druh, který je endemitem vnitřních ostrovů Seychelského souostroví. Znám je pouze z vysokých ostrovů Mahé, Praslin a Silhouette a z malých ostrůvků Curieuse a Felicite.
Ekologie: Provází horské stálezelené lesy v nadmořských výškách zpravidla nad 600 m, pouze na ostrově Praslin sestupuje i do nižších poloh. V optimálním prostředí jsou průměrné roční teploty kolem 20 °C a úhrny srážek 3400 mm, charakteristické jsou časté mlhy.
Northia seychellana
Popis: Stálezelený strom dorůstající výšky až 20 m, zpravidla ale podstatně menší. Listy jsou střídavé, krátce řapíkaté, obkopinaté, 10–30 cm dlouhé a 5–12 cm široké, celokrajné, s charakteristickými téměř rovnoběžnými stranami, na vrcholu víceméně zaokrouhlené, shora nápadně tmavozelené, na rubu často s červeným nádechem, po zaschnutí hnědnoucí. Květy jsou drobné, sdružené do chudých květenství; krémově bílých korunních lístků je 6. Plodem je poměrně velká, téměř kulovitá bobule dorůstající 4–8 cm v průměru, zelená, při dozrávání hnědnoucí; uvnitř je jediné velké, lesklé, hnědé semeno, které je z jedné strany nápadně rýžkované.
Poznámka: V dosavadní botanické literatuře je druh převážně uváděn pod ortograficky chybným, a navíc neplatným jménem Northea hornei.
Northia seychellanaNorthia seychellana
Northia seychellana
Northia seychellana
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 2., 7. a 9. 2. 2011 (Seychely, ostrov Mahé: národní park Morne Seychellois, Morne Blanc a Trois Frères; ostrov Praslin: národní park Vallée de Mai).