Syn.: Carduus syriacus L., Cirsium syriacum (L.) Gaertn., Cnicus syriacus (L.) Roth
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Notobasis syriaca
Rozšíření: Druh Středozemí, vyskytuje se také na ostrovech Makaronésie a v oblasti okolo Kaspického moře. Zavlečen i do Austrálie.
Ekologie: Roste v kamenitých polostepních, stepních a pouštních oblastech, na půdách bohatých živinami, narušovaných, častý kolem mravenišť. Kvete v březnu až květnu.
Notobasis syriaca
Popis: Jednoletá, řídce větvená bylina, vysoká do 60 cm. Lodyhy jsou jemně řídce chlupaté, listy peřenolaločnaté, bází objímavé, s vroubkovaným až zubatým ostnitým okrajem a nápadně bíle lemovanými žilkami. Lodyžní listy jsou střídavé a menší než listy v přízemní růžici. Na koncích lodyh vyrůstá několik úborů z paždí charakteristických dlouhých větvených listenů zakončených ostny. Během kvetení získávají tyto listeny fialový odstín. Úbory jsou složeny z fialových trubkovitých květů, zákrovní listeny úborů jsou odstálé, jemně chlupaté, zakončené fialově zbarvenými ostny.
Záměny: Podobný ostropestřec mariánský (Silybum marianum) má rovněž listy s bíle lemovanými žilkami, ale květní úbory jsou bohatší, jednotlivé a nemá větvené listeny obklopující úbory.
Notobasis syriaca
Notobasis syriaca
Notobasis syriaca
Notobasis syriaca
Fotografováno dne 1. 5. 2009 (Sýrie, Hamá).