Syn.: Chloopsis acaulis Blume, Chloopsis caulescens Blume, Flueggea prolifera (Lindl.) Baker, Mondo malayanum (Ridl.) Farw., Ophiopogon acaulis (Blume) Ridl., Ophiopogon caulescens (Blume) R. G. Bäck, Ophiopogon malayanus Ridl., Ophiopogon prolifer Lindl.
Česká jména: sedoulek (Presl 1846, Mareček 1999)
Čeleď: Asparagaceae Juss. – chřestovité
Ophiopogon caulescens
Rozšíření: Malesijský druh, vyskytuje se na Malajském poloostrově, Sumatře, Jávě, Borneu a na jihofilipínském ostrově Sulu.
Ekologie: Roste jako podrost v primárních tropických vlhkých lesích, v nadmořských výškách zhruba od 650 až do 2000 m. Kvete po celý rok.
Ophiopogon caulescens
Popis: Vytrvalá bylina s krátkým oddenkem a listy přízemními, čárkovitými až úzce obkopinatými, (15–)25–55(–65) cm dlouhými a 0,3–1(–2,2) cm širokými, poněkud obloukovitě zahnutými, s vyniklou střední žilkou a na rubu se šedozelenými souběžnými pruhy. Stvol je 10–35(–46) cm dlouhý, v průřezu hranatý, zakončený hroznovitým květenstvím s 3–12 stopkatými květy; spodní listeny jsou 12–25 mm dlouhé; okvětních lístků je 6, jsou podlouhlé až vejčité, až 7,5 mm dlouhé, na vrcholu zaokrouhlené, bílé nebo nafialovělé; tyčinek je 6, nitky jsou na bázi srostlé, prašníky jsou až 5,5 mm dlouhé, čnělka je 5–9 mm dlouhá. Plodem je bobule.
Poznámka: K rodu Ophiopogon je v současnosti řazeno 67 druhů, které se vyskytují především ve východní Asii. Některé z nich se pěstují jako okrasné rostliny i v evropských zahradách.
Ophiopogon caulescensOphiopogon caulescens
Ophiopogon caulescens
Ophiopogon caulescens
Ophiopogon caulescens
Ophiopogon caulescens
Fotografoval Mário Duchoň, dne 13. 2. 2013 (Indonésie, Sumatra, Aceh, okolí Gunung Kemiri).