Syn.: Cactus fragilis Nutt., Cactus pusillus Haw., Opuntia brachyarthra Engelm. et J. M. Bigelow, Opuntia drummondii Graham, Opuntia pusilla (Haw.) Haw., Opuntia tracyi Britton, Tunas fragilis Nieuwl. et Lunell
Čeleď: Cactaceae Juss. – kaktusovité
Opuntia fragilis
Rozšíření: Roste v Kanadě a ve Spojených státech: vyskytuje se ve vnitrozemí Britské Kolumbie, v Albertě, na jihu Saskatschewanu, Manitoby a Ontaria, na jih zasahuje do severní Kalifornie, Nevady a Texasu a na jihovýchod do Illinois a Michiganu. Nejseverněji rostoucí druh kaktusu – v Kanadě dosahuje až k 56° severní šířky.
Ekologie: Roste na vyprahlých místech ve stepích a polopouštích, na mělkých písčitých nebo skeletovitých půdách, na různých typech hornin. Vystupuje až do nadmořských výšek 2400 m.
Opuntia fragilis
Popis: Vytrvalý stonkový sukulent, tvořící 2–10 cm vysoké kolonie. Stonkové články jsou snadno lámavé, zploštělé, v obrysu téměř okrouhlé až podlouhlé, 2–5,5 cm dlouhé a 1,5–3 cm široké, s nízkými oválnými areolami; na areolách jsou chomáčky vlnatých chlupů a 3–8 trnů; trny jsou přímé, šídlovité, 0,8–2,4 cm dlouhé, na bázi bývají až 3 přitisklé krátké trny. Květy jsou 2–2,5 cm dlouhé; okvětní lístky jsou žluté, na bázi často načervenalé; početné tyčinky mají žluté nebo červené nitky; čnělka je bílá. Plodem je vysýchavá světle hnědošedá elipsoidní bobule asi 5–6 mm v průměru.
Opuntia fragilis
Opuntia fragilis
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 1. 8. 2007 (Kanada, Britská Kolumbie, Osoyoos).