Syn.: Oxalis cernua Thunb., Acetosella cernua (Thunb.) Kuntze, Bolboxalis cernua (Thunb.) Small
Čeleď: Oxalidaceae R. Br. – šťavelovité
Oxalis pes-caprae
Rozšíření: Jižní Afrika – Kapsko, západní Kapsko, okrajově i Karoo. V řadě subtropických oblastí světa zplaněl, dnes se stal druh běžným v celém Středozemí, Makaronésii, americké Kalifornii, severní Argentině i Chile, také v Austrálii – expanzivně se šíří.
Ekologie: Roste na okrajích cest, rumištích, okrajích lesů, obvykle na místech mírně zastíněných. Kvete od prosince do května.
Popis: Vytrvalá bylina s podzemní hlízou, 10–30 cm vysoká, přízemní listy řapíkaté, 3četné, obsrdčité, květy po 6–12 na dlouhé stopce, nálevkovité, 5četné, žluté. Plodem je tobolka.
Poznámka: Jedná se o rostlinu dosti dekorativní, vysazuje se proto také v zahradách a parcích.
Oxalis pes-capraeOxalis pes-caprae
Oxalis pes-caprae
Fotografováno dne 31. 3. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Tenerife, Anaga, Chamorga).