Syn.: Pandanus borbonicus Huynh., Pandanus erigens Thouars, Pandanus gaudichaudii Martelli, Pandanus sussea Balf. f., Sussea conoidea Gaudich., Sussea microcarpa Gaudich.
Čeleď: Pandanaceae R. Br. – pandánovité
Pandanus montanus
Rozšíření: Jeden ze 3 endemických druhů pandánů na ostrově Réunion. Součást druhově velmi bohatého rodu, jehož asi 600 druhů provází tropické oblasti od západní Afriky přes jižní Asii do Tichomoří.
Pandanus montanus
Ekologie: Roste ve vlhkých horských lesích, často na prosvětlených místech kolem otevřených mokřadů, v nadmořských výškách 400–1700 m. Stanoviště je dotováno velmi vysokými srážkovými úhrny, srážky přicházejí zejména v době jarního monzunu, ovšem teploty nedosahují extrémních hodnot, roční průměr činí kolem 17 °C.
Pandanus montanus
Popis: Dvoudomý, 3–5 m vysoký keř nebo stromek, ve vyšších polohách často jen málo větvený, s krátkými postranními větvemi. Na vrcholu kmene nebo větví se vytvářejí trojřadě uspořádané chocholy mečovitých, přibližně 1,5 m dlouhých, na spodní straně sivě ojíněných listů, na okraji drobně červeně ostnitých. Květy jednopohlavné, bezobalné. Samičí květenství tvoří 200–250 květů. Plodenství připomíná ananas, je nicí, vejcovité, asi 25 cm dlouhé, velmi kompaktní, tvořeno nepravidelnými polygony. Jednotlivé plody jsou zpravidla jednosemenné, vřetenovité, 10–12 cm dlouhé, zelené, v krátké horní části nízce jehlancovité, s hnědavou tečkou.
Pandanus montanus
Pandanus montanus
Fotografovali Vít Grulich a Alena Vydrová, dne 15. 9. 2008 (Réunion, Forêt de Bébour).