Čeleď: Proteaceae Juss. – proteovité
Paranomus dregei
Rozšíření: Endemit východní části květenné říše Capensis; vyskytuje se v Jihoafrické republice v horách na pomezí provincií Western a Eastern Cape. Je znám od skupin Kouga a Swartberg po Witteberg, na jihu ještě ve skupině Outeniqua.
Ekologie: Stanovištěm jsou suché horské typy vegetace fynbos v nadmořských výškách 900–1400 m, na podkladech kyselých pískovců, zpravidla na místech s hlubším srážkovým propadem. Květy opyluje hmyz; nažky roznášejí mravenci. Požár rostliny nepřežívají.
Paranomus dregei
Popis: Menší, bohatě větvený keřík, dorůstá výšky 0,8–1,7 m. Listy jsou dosti proměnlivé, v dolní části větví až 5 cm dlouhé, bohatě členěné na čárkovité úkrojky s oranžovými špičkami, pod květenstvím jsou jednoduché, čárkovitě kopinaté až vejčité, celokrajné. Květenství je kulovitý, vejčitý až krátce válcovitý strboul, 1,4–2,5 cm dlouhý, hustý nebo řídký; okvětí je asi 1,5 cm dlouhé, krémově žlutobílé, vlnatě chlupaté; čnělky jsou lysé. Plody jsou nažky.
Ohrožení a ochrana: V Červeném seznamu Jihoafrické republiky (2009) figuruje mezi druhy vyžadujícími pozornost (LC – least concern).
Paranomus dregei
Paranomus dregeiParanomus dregei
Paranomus dregei
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 20. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Swartberg Mountains, Prince Albert Pass).