Syn.: Pellaea hastata (Thunb.) Prantl, Pteris calomelanos Sw., Pteris hastata Thunb.
Čeleď: Adiantaceae (C. Presl) Ching – netíkovité
Pellaea calomelanos
Rozšíření: Centrum areálu tohoto druhu leží v Africe, odkud přesahuje až do Španělska. Dále se vyskytuje na ostrovech v Indickém oceánu (Komory, Madagaskar, Maskarény) a v Indii.
Ekologie: Roste ve skalních štěrbinách na teplých, výslunných místech.
Pellaea calomelanos
Popis: Kapradina s krátkým oddenkem pokrytým tmavými plevinami. Listy jsou uspořádány v růžici, jsou řapíkaté, až 55 cm dlouhé; řapík je 7–18 cm dlouhý, tmavý, lesklý, jen na bázi plevinatý, v horní části chlupatý; čepel je v obrysu trojúhelníkovitá až vejčitá, 10–25 cm dlouhá a 4–12 cm široká, kožovitá, dvakrát (výjimečně na bázi třikrát) zpeřená, nápadně sivá; lístky jsou řapíčkaté, hrálovité, řidčeji okrouhlé nebo kosníkovité, 0,8–2,5 cm dlouhé a 0,8–2 cm široké, na bázi poněkud srdčité, celokrajné, na vrcholu tupé. Kupky výtrusnic jsou čárkovité, umístěné na okraji čepele; ostěry jsou blanité, celokrajné.
Poznámka: Drobná kapradina, snadno rozeznatelná podle neobvyklých hrálovitých lístků.
Pellaea calomelanos
Pellaea calomelanos
Pellaea calomelanos
Pellaea calomelanos
Fotografovala Věra Svobodová, ve dnech 17. 11 2010 (Réunion, Cirque de Mafate) a 13. 4. 2012 (Jihoafrická republika, Drakensberg, Cathedral Peak).