Syn.: Adiantum pteroides L.
Čeleď: Adiantaceae (C. Presl) Ching – netíkovité
Pellaea pteroides
Rozšíření: Endemit malého území v nejjihozápadnějším cípu Afriky: vyskytuje se pouze v Jihoafrické republice v provincii Western Cape a nepatrně přesahuje i do přiléhajícího území v provincii Northern Cape.
Ekologie: Roste na mělkých půdách mezi balvany na kamenitých svazích budovaných pískovci nebo břidlicemi, velmi často na přechodu z formace fynbos do lesa, mnohem řidčeji v lesním podrostu. Lokality leží v rozsahu nadmořských výšek od hladiny moře do 1750 m.
Pellaea pteroides
Popis: Drobnější kapradina vysoká 25–40 cm, s plazivým oddenkem o průměru 3–7 mm, pokrytým světle hnědými plevinami s tmavým středem. Listy jsou stejnotvaré, 13–30 cm dlouhé a 10–26 cm široké, v obrysu široce vejčité až trojúhelníkovité, 2–3× zpeřené; řapík a vřeteno jsou tmavé, s roztroušenými světlými zkroucenými chlupovitými plevinami; lístky posledního řádu jsou široce eliptické až vejčité, kratičce řapíčkaté, na bázi většinou zaokrouhlené, celokrajné, na vrcholu zaokrouhlené až tupě špičaté, téměř lysé, jen při bázi na spodní straně lístků je několik chlupovitých plevin. Kupky výtrusnic lemují okraj listu, jsou samostatné, ale při dozrávání zdánlivě splývají do pruhu; ostěry jsou téměř čtvercové, asi 0,6 mm dlouhé i široké.
Ohrožení a ochrana: V Červeném seznamu Jihoafrické republiky (2009) figuruje mezi druhy vyžadujícími pozornost (LC – least concern).
Pellaea pteroides
Pellaea pteroides
Pellaea pteroides
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dne 13. a 25. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Hermanus, rezervace Fernkloof a Kapské Město, severní svah Stolové hory).