Syn.: Cacalia appendiculata L. f., Cineraria appendiculata (L. f.) Poir., Senecio appendiculatus (L. f.) Sch. Bip.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Pericallis appendiculata
Rozšíření: Endemit Kanárských ostrovů, vyskytuje se na ostrovech Gran Canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera a El Hierro.
Ekologie: Roste ve vavřinových lesích, v nadmořských výškách od 500 do 1000 m. Kvete od května do října.
Pericallis appendiculata
Popis: Polokeř s dřevnatou bází, až 100 cm vysoký. Větve jsou vystoupavé, bíle plstnaté. Listy jsou řapíkaté, na bázi s oušky, na řapících s drobnými laloky, čepele vejčité, mělce 7–9laločnaté, zubaté, na bázi srdčité, na líci lysé, na rubu plstnaté. Květenství je chocholičnaté, 5–30květé, úbory dosahují průměru okolo 1,3 cm, zákrovní listeny v jedné řadě, lysé, jazykovité květy v počtu 9–12, liguly bílé, trubkovité květy bledě žluté. Plodem je nažka s chmýrem.
Ohrožení a ochrana: Ve Španělsku je zákonem chráněným druhem.
Pericallis appendiculata
Pericallis appendiculata
Pericallis appendiculata
Pericallis appendiculata
Fotografováno v říjnu 2011 (Španělsko, Kanárské ostrovy, La Palma, Los Tilos).